Banklån egen företagare

Som egen företagare stöter man på en mängd olika utmaningar med jämna mellanrum, och ett sådant tillfälle är i regel om man vill ta ett banklån när man är egen företagare. Många kreditgivare beviljar nämligen endast lån till den med en fast anställning, något som en egen företagare förstås saknar, vilket kan göra det svårare att få lån. Men helt omöjligt är det inte att få ett banklån när man är egen företagare! Här kommer några tips på vad du kan göra för att öka dina chanser att få banklån som egen företagare:

Vänd dig till lånegivare som specialiserar sig på just egna företagare

Det finns nämligen en del lånegivare på den svenska lånemarknaden som specialiserar sig på grupper som inte alltid kan få lån hos “vanliga” lånegivare, och en sådan grupp är förstås just egna företagare. Så försök leta upp några sådana lånegivare (det är lätt att göra med hjälp av t.ex. sökmotorer om du inte känner till dem sedan innan), och ansök om lån av dem, istället för av vanliga banker eller liknande.Vänd dig till en bank som du har ett långt engagemang med

Detta kan t.ex. vara den bank som du har ett sparkonto hos eller liknande. Genom att du har ett engagemang hos dem sedan tidigare ökar du nämligen dina chanser att få lånet, förutsatt att du skött ditt nuvarande engagemang hos banken väl, förstås. Detta innebär att du kanske kan få ett lån av dem, med ditt sparkonto eller övriga engagemang som en slags säkerhet, även om man inte lämnar sparkontot som en sedvanlig säkerhet, som när man ansöker om ett bolån eller liknande. Så fundera på om du har en sådan bank som du kan vända dig till, helt enkelt!

Banklån egen företagare

Ansök om lånet tillsammans med någon annan

En medlåntagare, helt enkelt. Det kan vara din make eller maka eller sambo, om du har en sådan, alternativt en annan familjemedlem eller liknande. När man är två ansökande tar nämligen kreditgivaren hänsyn till bådas inkomster, och inte bara din, så om den andra sökanden inte är egen företagare och har en bra inkomst, ökar dina chanser att få lånet om du ansöker om det tillsammans med någon annan drastiskt!